Maruša Sagadin

Akademie der bildenden Künste Wien

Akademie výtvarných umění Vídeň

Maruša Sagadin ve svém projektu „Everybody says Hi to Hans because Hans says Hi to everybody“ pracuje s estetikou veřejného prostoru jižní Kalifornie, který je přesycen mediálními sděleními, jenž dohromady vytvářejí absurdní, z evropského hlediska až surreálné shluky. Ústředním bodem její různorodé, sochařsky i typograficky modelované instalace, je video, ve kterém vidíme mladíky, kteří bývají najímáni na specifický způsob
reklamy: žonglují s reklamními cedulemi na kalifornských křižovatkách. Sagadin jim protentokrát vložila do rukou několik svých absurdních hesel, která tak rotují před udivenými zraky tamějších řidičů.
Pavel Vančát


Během mého pobytu v Los Angeles jsem se soustředila na tzv. Sign Spinnery (Žongléry s poutači), kteří se pomocí žonglování, akrobacie a breakdance snaží připoutat pozornost okolí k reklamní tabuli. Najala jsem si jednoho žongléra a objednala si cedule z místní firmy. Narozdíl od běžných reklam, moje cedule propagují názory na veřejný prostor (Nevidím žádny strom v holywoodském blahobytu), ekonomii (Prosím půjčko, osvoboď mě od nich / Kaput – Mamut), životní styl (Černé kravaty mohou létat vysoko) a osobní zážitky z města (Nevěděla jsem, že L.A. je v Mexiku). Jednoduchými rýmovanými větami jsem se snažila napodobit slang často slyšený v textech popu, rapu i rocku.

*,