Eelco de Vries

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag

Královská akademie umění, Haag

NLD

Instalace Unheimisch (2010) Eelca de Vries je komponována pro fyzickou participaci diváka, který do ní fyzicky vstupuje a zažívá komplexní působení všech prvků díla spolu s daným prostorem. Je situací, do které se divák ponořuje. Vytváří s ním přímý a velmi konkrétní vztah. Zážitek, na který je práce zaměřená, má zůstat nepřenosným. Zásadní zkušeností je znejistění, obava, tíživost či pocit divnosti z nejistého dějiště, které je tu představené.
Návštěvník vchází do místnosti na poschodí s denním světlem. Vidí tmavý prostor otevřeného dřevěného boxu, poslouchá rytmický zvuk kapající vody. Interiér buňky připomíná betonový sklep s detailem stropu, do kterého zatéká. Ocitá se v podzemí. Použitím chudých materiálů autor umocňuje psychologický přenos, který významně počítá se spuštěním podvědomých procesů.
Celkové aranžmá připomíná příběhy podobné rakouskému Josefu Fritzlovi, který dlouhé roky věznil svoji dceru ve sklepě. Teatrální charakter práce aktivuje představivost diváka. Jeho aktivní role i závažnost jeho přímé zkušenosti se může stát alternativou k otupujícímu efektu působení masmédií.
Mira Keratová


*, NLD